Doğadan Çaldığımız Yeter / Artık Doğa İçin Çalalım!

13 Aralık 2008 Cumartesi

Bir kaç bilgi - yorum...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

İLK 3 AYDA YAPILAN ULTRASON DEĞERLİDİR.

Kesin doğum tarihinin belirlenmesinde SON ADET TARİHİNİZ ne kadar değerli ise, ilk 3 ayda yapılmış bir ULTRASON DEĞERLENDİRMESİ daha da önem taşır. Adet düzensizliği olan bir hastanın gebeliğinde ultrason görüntülerinin beklenen gebelik haftasına uymaması durumunda, en belirleyici olan hastanın elindeki ilk 3 aylık dönemde yapılmış ultrason bulgularıdır. Bunlara bakarak gebeliğin hangi tarihte doğumla sonlanacağına karar vermek mümkündür. İlk 3 aylık dönemde yapılmış bir ultrason, "bebeğin içerde iyi büyümediği, küçük kaldığı" gibi kuşkuları giderecek; tıbbi bir hata olarak doğumun beklenenden erken gerçekleştirilmesini engelleyecektir. "Vaktinden önce sezaryene alınmış" (?!) bir çok doğum öyküsü duymak mümkündür. Bunun önünü en iyi kesecek olan ilk ultrason bulgularıdır. İlk ultrason resimleri öylesine değerlidir ki, ileri, aylarda gözden kaçabilecek bir ikiz gebelik ilk 3 aylık döneme ait ultrasonda asla gözden kaçmayacaktır.

İLERİ DÜZEY 4 BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ OLMAZSA OLMAZ DEĞERDEDİR.

24. haftadan önce gross (yaşamı tehdit eden) bir anomalinin saptanmış olması, sağlıksız bir gebeliği, hekim kararı ile durdurmak ve sona erdirmek yönünden önemlidir. Bu nedenle 21.-23. haftalarda, İLERİ DÜZEY ULTRASONOGRAFİ'ye başvurulmalıdır.

AMNİOSENTEZ KİME NE ZAMAN YAPILMALI?


AMNİOSENTEZ, bebeğin içinde yaşadığı su örneğinde, bebeğe ait dökülmüş hücrelerde kromozom analizi demektir. 36 yaş ve üzerindeki gebelerde 200'de 1 DOWN SENDROM RİSKİ'ne karşı yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Tarama testleri sonucu 1/200 den fazla risk gösteriyorsa mutlaka AMNİOSENTEZ önermeliyiz. Eğer gereklilik varsa, 16. - 18. haftalarda yapılır. Böyle bir uygulama en iyi ellerde dahi 200 de 1 düşükle sonlanır. Riski 1/300 den daha az olan bir durumda, amniosentez yapılmamalıdır.
TARAMA TESTLERİ BİZİ AMNİOSENTEZDEN KORUYACAKTIR.
Tarama testleri amniosentezin gerekli olup olmadığına karar vermede yol göstericidir. Tarama testleri bu riski belirlemek ve gereksiz amniosentez yapılmasını engellemek için önemlidir. İkili Tarama Testi'nde ense kalınlığı ölçümü ehli ellerde yapılması gerekli, önemli bir ölçümdür. Ense kalınlığı, tipik olarka Down Sendromlu bebeklerde özellikle de 11. - 14. haftalar aralığında sağlıklı bebeklere göre daha kalındır. 2 mm.'nin üzerindeki bir ense kalınlığı, tarama test sonuçlarını etkileyecektir. Milimetrik ölçümü ondalıklı rakamlarda verebilen gelişmiş bir ultrasonografi; bebeğin doğru konumlu ultrason değerlendirmesi, hassas ölçümleme yapabilecek deneyimli ultrason kullanıcı fazlasıyla önem kazanmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, ense kalınlığının yer aldığı bir İkili Tarama Testi % 90, sadece 3 hormon düzeyine bakılarak yapılan Üçlü Tarama Testi ancak % 60 duyarlılık (yani doğruluk) taşımaktadır. İkili testin nerede, hangi cihazla, kim tarafından yapıldığı bu nedenle çok önemlidir. GEBELİKTE "İKİ CAN TAŞIYOR MANTIĞI" İLE BESLENMEK ÇOK YANLIŞ!
Tüm gebelik boyunca 9 - 13 kg. arası kilo almalısınız. (Ayda en fazla 1-1,5 kg.) 15 kg. ve üzeri gebeliğinizi riske edecektir. Unutmayın ki, doğum yaptığınızda sadece 8 kg. kaybedecek, diğer kilolar size kalacaktır. Gebelik nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığınıza eklemeniz gereken kalori miktarı sadece günlük 300 kalori'dir; yani 1 bardak süt,4 bisküvi kadar! "İki can taşımak" gibi bir yalana kapılıp veremeyeceğiniz kiloları asla almayınız! Aşırı kahve - çay - kola; sakatat (sucuk, salam, sosis, ciğer v.b.) asla tüketmeyiniz. Sigara asla kullanmamalı, yanınızda içilmesine kesinlikle izin vermemelisiniz! Alkol konusunda biraz esnek davranıp, KUTLAMALAR varsa, haftada 1 ya da 2 kez 1 kadeh hakkınızı kullanabilirsiniz. (Çok zorunlu değilse bu hakkı kullanmayınız!)


Gebelikte Seyahat (Uçak yolculuğu)

Hamileyken Seyahat

Hamile yolcu için Türk Hava Yolları kuralları nelerdir?

Yirmi sekiz hafta (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolculardan rapor istenmez.

Tek bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 36 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir.

36 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.


İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 32 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla Seyahatinde Herhangi Bir Sakınca Yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz.

Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır.


3 saatten kısa uçuşlar
Gebelik dışında ek risk faktörü olmayan gebeler
Bacak egzersizleri yapın
Uçuş sırasında hareket edin uçak içinde dolaşın
Bol sıvı almaya özen gösterin
Alkol ve kafein alımını en alt düzeyde tutun
3 saatten uzun uçuşlar
Kısa süreli uçuşlardaki önerilere ek olarak
Diz altı varis çorabı giyin
Ek risk faktörleri varlığında;
3 saatten kısa uçuşlarda; önerilere ek olarak Diz altı varis çorabı giyin
3 saatten uzun uçuşlarda; önerilere ek olarak Uçuş günü ve takip eden günde düşük dozlu heparin enjeksiyonu ya da Uçuştan 3 gün öncesinden başlayarak uçuş günü de dahil olmak üzere günde 1 kez 75 miligram aspirin alın.



-