Doğadan Çaldığımız Yeter / Artık Doğa İçin Çalalım!

17 Aralık 2008 Çarşamba

DOĞUM ŞEKLİ NASIL OLMALI? NORMAL Mİ YOKSA SEZARYEN Mİ?

Sizin için ve aynı zamanda doğum kanalında yaşama katılmayı bekleyen bebeğiniz için o an en uygun olan ne ise, EN DOĞRU OLAN o'dur.


Tabii ki engel yoksa NORMAL YOLLA olmalı, ağrı dönemi mutlaka EPİDURAL AĞRI GİDERME YÖNTEMİ ile desteklenmelidir.


*MAKAT GELİŞİ,
*İLERLEMEYEN EYLEM,
*BAŞ-PELVİS UYUMSUZLUKLARI,
*ANNE YAŞININ İLERİ OLMASI,
*TÜP BEBEK GEBELİKLERİ,
*DAHA ÖNCE SEZARYEN YA DA MYOM AMELİYATLARI GEÇİRMİŞ OLMAK... gibi durumlar SEZARYEN yolunu açabilecektir.


Sezaryen sırasında da anestezi uzmanınız uygun görürse EPİDURAL yolla anestezi hakkınızı kullanabilirsiniz. DOĞUM ANINDA SİZİN VE DE BEBEĞİNİZ İÇİN EN DOĞRU OLANIN GERÇEKLEŞECEĞİNE EMİN OLABİLİRSİNİZ...

Unutmayınız; amaç sağlıklı doğum yapmak olmalı; uzun sürmüş ve sonuçta oksijensiz kalmış sıkıntıda bir bebeğin dünyaya geldiği normal doğum; normal gerçekleşti diye ASLA başarılı sayılmamalı!


Asıl başarı sıkıntıya düşecek bebeği henüz sıkıntıya girmeden, erken farkedip, iyi bir zamanlama ile, ona sezaryen seçeneğini vererek yardım eli uzatabilmektir.

Epidural ağrı giderme yöntemi, AĞRISIZ DOĞUM için en uygun yardımcıdır. Doğumu takip eden saatlerde de aynı yöntem ağrı kesici görevini sürdürecektir. Özellikle sezaryen sonrası ağrı gidermede olağanüstü bir rahatlık sağlayacaktır.

Unutmayınız; bütün gebeler için normal doğum hedeflenir; ancak %15-25 sezaryen riski vardır.

Doğum sürecinde eğer endikasyon (tıbbi yönden gereklilik) oluşursa size gecikmeden sezaryen planlanacaktır. Sezaryen bir operasyondur; normal doğum şansınızı artırmak için her zaman yedekte tutulacaktır.

Doğum şeklinin ne olacağı en az sizin kadar bizim de merak ettiğimiz durumdur. Hedefimiz elbette NORMAL SPONTAN VAGİNAL DOĞUM'dur. Ama bunu hedeflerken bebeğin sıkıntıya girmesini asla göze alamayız. Herşey yolunda giderse tabii ki normal doğum olacaktır; en ideali de EPİDURAL AĞRI GİDERİCİ yöntem kullanılarak! ESKİ SEZARYENLİLER (tüm hastalarımızın 1/4'ü) tekrar sezaryen olmakta; geri kalan %75 lik hasta grubumuzun yarısından çoğu normal doğumu başarabilmekte; bir kısmı ise, bebeği lehine nedenlerle sezaryen olmaktadır. Toplamda sezaryen oranımız %60 ı geçmemektedir. Bilgilerinize...
__