Doğadan Çaldığımız Yeter / Artık Doğa İçin Çalalım!

30 Mart 2009 Pazartesi

EPİDURAL HURAFELER


Doğum ağrısının giderilmesi arzusu ve günümüzde konforlu bir doğum isteği nedeniyle pek çok yöntemler denenmiş olup, bunların içinde en güvenilir olan Epidural Anestezi-Analjezi yöntemi hem normal yolla hem de sezaryenle olan doğumlar için giderek daha popüler hale gelmiştir. Hangi yolla olursa olsun doğumda bebek ve anne güvenliği asla riske edilmemeli, ayrıca annenin hayattaki en önemli anlardan biri olan doğum esnasında maksimum konforun sağlanması arzulanmaktadır.

Ancak toplum içerisinde Epidural Anestezi ile ilgili bazı yanlış ve kişileri tedirgin eden noktalar vardır. Biz bu noktaları aydınlatıp, epidural anestezi ile ilgili yanlış bilinen sorulara cevaplar aradık.

FELÇ OLUR MUYUM?

Epidural anestezi uygulanan hastalarda, gerek uygulamaya bağlı ve gerekse kullanılan ilaçlara bağlı felç olma ihtimali yoktur. Bu söylenti uygulama yapılan bölgenin omuriliğe çok yakın olması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Hâlbuki epidural uygulama yapılan bölge, sinir ağının yoğun olduğu omurilik dışındadır. Elbette ki epidural anestezinin, uygulama konusunda deneyimli bir ekip tarafından yapılmış olması şarttır.

EPİDURAL ANESTEZİ SONRASI BAŞIM AĞRIR MI?

Farklı bir anestezi yöntemi olan ve omurilik içine ince bir iğne ile girilerek yapılan SPİNAL ANESTEZİ sonrasında hastalarda baş ağrısı olabilmektedir. Hastadaki anatomik değişiklikler veya uygulama yapan kişinin deneyimsizliği sebebiyle epidural anestezi yapılırken, yanlışlıkla spinal anesteziye sebep olunursa hastada baş ağrısı görülebilir. Uygulanan ilaçlara bağlı allerjik reaksiyon olması durumunda da benzer bir etki görülebilir. Söz konusu baş ağrısı bir hafta ila 10 gün arasında kendiliğinden geçebileceği gibi, hemen geçmesi istenirse, anestezi doktoru tarafından o bölgeye yapılacak başka bir enjeksiyon ile ağrı durdurulmaktadır.

EPİDURAL ANESTEZİ BEL AĞRISINA SEBEP OLUR MU?

Doğru bir şekilde yapılan epidural anestezi uygulaması, hiçbir suretle bel ağrısına neden olmamaktadır. Doğum sonrası annelerde görülebilen, rahim küçülmesine bağlı bel ağrıları epidural anesteziden kaynaklanmamaktadır. Doğum yapmış annelerin hamilelik dönemlerinde gevşemiş olan karın ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler yapmaları, loğusalık sonrasında bel ağrısı şikâyetlerini ortadan kaldıracaktır.


EPİDURAL ANESTEZİNİN ETKİLEMEME İHTİMALİ VAR MI?

Hastadaki anatomik değişikliklere ve uygulama yapan anestezi doktorunun deneyimsizliğine bağlı olarak epidural anesteziden az etkilenme ya da hiç etkilenmeme durumu olabilmektedir. Bu gibi hallerde uygulama tekrarlanabilir veya başka bir anestezi türü seçilebilir. Ama hepsinden önemlisi hastaların bu uygulamayı yaptıracakları merkezi ve anestezi hekimlerini doğru seçmelidir. Maalesef çeşitli ticari kaygılarla ve hasta kaçırmamak adına epidural anestezi konusunda deneyimi olmayan kişiler tarafından bazı kliniklerde yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Bu durum hastalara zarar vermek dışında epidural anestezi yönteminin de kötü anılmasına neden olmaktadır.


EPİDURAL ANESTEZİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Epidural anestezi uygulaması gerek normal doğumda ve gerekse sezaryen ameliyatlarında hem anneye hem de bebeğe güvenli ve konforlu bir doğum sağlamaktadır. Epidural uygulama esnasında anneye yapılan hiçbir ilaç kana karışmamakta ve böylece bebeği etkileme ihtimali olmamaktadır. Genel anestezi uygulaması esnasında ve bebeğin geç çıkması durumlarında anneye yapılan ilaçların bebeği etkileme riski göz önüne alındığında epidural anestezinin üstünlüğü ve güvenilirliği tartışılmazdır.


EPİDURAL ANESTEZİ DOĞUMUN NORMAL SEYRİNİ ETKİLER Mİ?

Epidural anestezi uygulaması yapılan normal doğumlarda annenin bütün algılayacağı sancı yerine alt bölgelerinde olan bir basınç hissidir. Ağrının olmaması sebebiyle panik yapmayan, düzgün nefesler alıp bebeğin oksijenlenmesini bozmayan ve doğum eylemine gönüllü ve aktif olarak katılan anne bu sayede bebeğine yardımcı olabilecektir. Ayrıca yapılan epidural anestezi sayesinde, doğum kanalının dokuları da rahatlamış ve gevşemiş olacağı için bebeğin daha süratli ve sıkışmadan ilerlemesi mümkün olmaktadır.


Anne adaylarının korkulu rüyası olan doğum, günümüz tıbbının en güvenilir uygulamalarından Epidural Anestezi-Analjezi yöntemi sayesinde artık mutluluk içerisinde yaşanabilmekte ve doğum salonlarından yükselen ağrı haykırışları yerini mutluluk dolu kahkahalara bırakmaktadır.

Tüm anne adaylarına sağlıklı ve sevinçli bir doğum dileklerimizle.



Uz. Dr. İbrahim Ali TURHAN
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı
23.03.2009- AHUNAME



Bu yazıyı NİSAN 2009 AHUNAME gazetemizde ayrıca okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder